Skip to main content

Blog

Jonge puppy's Vizsla draadhaar drinkend bij hun moeder

Moe maar zeer voldaan

Al enkele dagen nemen we de temperatuur op van beide drachtige teven. Het varieert van 37.9 tot 38.4gr. Donderdagavond(11-05) is de temperatuur bij Tunde ineens 37.1 en de alarmbellen in mijn hoofd beginnen luid te rinkelen. Al de hele week ben ik bezig met steeds weer nakijken of ik alles in huis heb voor de bevalling zoals puppymelk, synulox, sonde, spuitje, schone handdoeken, etc.etc. Ik weet dat ik eigenlijk best naar bed kan gaan maar om 23.00 maak ik (tegen beter weten in) een bedje op om op de bank te kunnen slapen. Freddy pakt heel solidair de andere kant van de bank en zo begint de eerste onrustige nacht. Slapen is lastig want terwijl je weet dat je rustig kunt gaan slapen lig je toch met 1 oor richting honden. Vrijdag ochtend(12-05) is Tunde erg onrustig. Graven in de werpkist, niet meer willen wandelen en eten en tot vervelens toe aandacht blijven vragen. Om 16.00 uur ligt ze al een uur te hijgen en zie je dat ze weeën heeft. Het vruchtwater is nog steeds niet geknapt dus afwachten maar weer. Om 17.30 is de situatie nog onveranderd en Tunde heeft het moeilijk. Ze kijkt me aan met vragende ogen die roepen HELP HELP. Ik zeg tegen haar alles komt goed en ze loopt naar de werpkist om weer te gaan liggen. Op het moment dat ze er in wil stappen zie ik een vruchtblaas met pup naar buiten komen en nog geen 10 sec later is pup 1 geboren. Het instinct van Tunde neemt het direct over en ze begint het vliesje eraf te trekken en de navelstreng door te bijten, waarna ze de pup schoon likt. Echt weer geweldig om mee te maken. Ik pak de pup (reu),doe hem een groen bandje om en weeg hem. Daarna leg ik hem terug bij Tunde waar hij direct de tepels vind en begint te drinken. Ditzelfde ritueel herhaald zich nog 8 keer vanavond. Om 22.00 uur wordt pup 9 geboren en heeft Tunde haar zware taak succesvol volbracht(6 reuen en 3 teven). Ondertussen is de temperatuur van Jerka ook gezakt naar 36.9 en weet ik dat ook zij snel zal bevallen. Moe ga ik weer op de bank liggen en weer heb ik een hele onrustige nacht met af en toe even dommelen(slapen). Freddy is wederom solidair en reserveert voor deze nacht de andere helft van de bank Om 5.00 is Jerke zo onrustig dat er van slapen niets meer komt. Om 7.30 word pup 1 geboren. De bevalling van Jerka duurt heel wat langer dan die van Tunde en om 16.40 word pup 10 geboren(5 reuen en 5 teven). Ondertussen zijn de pups nu 1 en 2 dagen oud en ze doen het allemaal goed. Ze zijn levendig en drinken allemaal goed. Wat een rijkdom al die lieve kleine piepende draadhaar Vizsla’s.